Sari la conținut

Sf.Teofan Zavoratul_Duminica orbului din naÅŸtere

din “Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an”
Sfantul Teofan Zavoratul

Duminica Orbului

[Fapte 16, 16-34; In. 9, 1-38]. Se confruntă simplitatea credinÅ£ei cu necredinÅ£a vicleană. CredinÅ£a, venind la orbul ce îşi recăpătase vederea, i-a luminat ÅŸi ochii minÅ£ii, iar el vede limpede adevărul. PriviÅ£i cât de logic este la el totul, îl întreabă: „Tu ce zici despre El, că Å£i-a deschis ochii ?”. „Prooroc este”, a răspuns el, adică trimis al lui Dumnezeu, îmbrăcat cu puterea facerii de minuni. Corectitudinea concluziei este de netăgăduit!

Dar cărturarii „culÅ£i” nu vor să vadă acest lucru ÅŸi caută să evite consecinÅ£ele lui; dar întrucât nu reuÅŸesc, se întorc către simplitatea necărturărească îndemnând-o astfel: „Dă slavă lui Dumnezeu; noi ÅŸtim că Omul Acesta este păcătos”.

Simplitatea credinÅ£ei nu poate să facă legătura între păcătoÅŸenie ÅŸi săvârÅŸirea de minuni, spunând asta pe faţă: „Dacă este păcătos, nu ÅŸtiu; un lucru ÅŸtiu: că eram orb, iar acum văd”.

Ce se mai poate spune împotriva unui asemenea raţionament?

Dar logica necredincioÅŸilor e încăpăţânată ÅŸi, în pofida evidenÅ£ei, nu se ruÅŸinează să susÅ£ină că nu ÅŸtie de unde este Cel ce a deschis ochii orbului. „Tocmai în aceasta stă minunea”, le spune logica sănătoasă a credinÅ£ei, „că voi nu ÅŸtiÅ£i de unde este, iar El mi-a deschis ochii; ÅŸi noi ÅŸtim că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoÅŸi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu ÅŸi face voia Lui, pe acesta îl ascultă.  Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naÅŸtere. De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, n-ar putea să facă nimic.”

S-ar părea ca oricine ar fi trebuit să se plece în faÅ£a puterii acestei concluzii: însă cărturăria învăţaÅ£ilor nu poate suferi logica sănătoasă a credinÅ£ei, aÅŸa că a dat-o afară…

Mergi acum de dovedeşte adevărul oamenilor a căror minte s-a stricat din pricina încăpăţânării în necredinţă.

NecredincioÅŸii din toate timpurile sunt oameni din acelaÅŸi aluat.

Lasă un răspuns