Despre puterea Tainei Cununiei – Sfantul Nicolae Velimirovici

Despre puterea Tainei Cununiei – Sfantul Nicolae Velimirovici

De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si
se va uni cu femeia sa si vor fi amîndoi un trup
(Facerea 2: 24).

Este voia lui Dumnezeu ca neamul omenesc sa creasca si sa se înmulteasca. Mijloacele prin care se lucreaza acestea au fost create de Domnul, întru a Sa dumnezeiasca maiestrie. Este taina dumnezeiasca aceea ca omul îsi lasa pe tatal si pe mama sa si se uneste cu femeia sa. Dar a-si lasa tata si mama nu înseamna a-si abandona tata si mama, ci înseamna a deveni la rîndul sau parinte.
Atunci cînd copiii devin parinti, ei deja nu mai sînt doar copiii, ci ei devin si prietenii parintilor lor. Atunci cînd fiii cei uniti prin sfînta taina a cununiei ajung sa simta la rîndul lor durerile nasterii de fii, ei îsi respecta si mai mult parintii.
Legatura cununiei nu îi scuteste pe oameni de respectul si ascultarea pe care o datoreaza în continuare parintilor lor. Porunca dintru început a lui Dumnezeu de a-ti cinsti parintii trebuie respectata întru totul. Dar, potrivit ciclului firesc al vietii, omul îsi lasa pe tatal si pe mama sa si devine parinte el însusi; el devine întemeietorul unui nou viitor în timp ce parintii lui pleaca, împlinindu-si chemarea lor în lume. Totusi „lasarea” parintilor nu consta numai din aceasta. Prin o anume taina nepatrunsa, omul se lipeste de femeia lui si se desprinde de parintii care i-au dat viata. Sfîntul Teodorei zice: „Hristos Insusi L-a lasat pre Tatal Sau Cel din ceruri si S-a lipit de Biserica Lui.”
Fratilor, cununia este o taina mare si minunata, una dintre cele mai mari taine ale planului lui Dumnezeu. O nunta cinstita si neîntinata este covârsita de sublim. O nunta cinstita si neîntinata, întru frica de Dumnezeu, este vas al harului Duhului Sfînt. Oricine spurca nunta cu necuratie huleste împotriva Duhului Sfînt. Oricine renunta la nunta pentru dragostea împaratiei lui Dumnezeu trebuie, într-un mod diferit, sa se pregateasca a fi vas al Duhului Sfint si trebuie sa se faca pe sine roditor în tarîmul duhovnicesc, spre a nu fi taiat si aruncat în foc precum smochinul neroditor.
O Stapîne Doamne Duhule Sfinte, ajuta celor cununati ca întru curatenie, frica si dragoste unul fata de celalalt sa se faca asemenea Bisericii lui Dumnezeu, întru Care Tu cu bucurie împaratesti si calauzesti toate spre binele tuturor,
Caci Tie se cuvine toata slava si multumita în veci,
Amin.

Luare aminte

Sa luam aminte la harul Duhului Sfant Dumnezeu de la Sfînta Taina a Cununiei

  • La cum harul, in timpul cununiei, cu dreptate sfinteste legatura fizica dintre doua fiinte umane, de dragul nasterii de pruncis
  • La cum harul uneste, lumineaza si întareste, prin iubire, unirea a doua suflete pe sotul si sotia lui.

Din
PROLOAGELE DE LA OHRIDA
SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI
29 mai

Lasă un răspuns