Despre îndoita Taina a Cununiei – Sfantul Nicoalae Velimirovici

Despre îndoita Taina a Cununiei – Sfantul Nicoalae Velimirovici

Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos si în Biserica
(Efeseni 5: 32).

Mare este taina aceea cînd omul lasa pre tatal si pre maica lui si se lipeste de femeia lui. Apostolul însusi, care a urcat pîna la cel de al treilea cer si care a vazut cerestile taine dumnezeiesti, numeste unirea fizica dintre barbat si femeie din sfînta cununie pamînteasca taina mare.
Ea este taina iubirii si a vietii, decît care mai mare este doar unirea dintre Hristos si Biserica Lui. Hristos este Mirele, iar Biserica este Mireasa Lui. El S-a jertfit pentru ea astfel încît, prin Sîngele Lui, El sa o curateasca pre ea de tot pacatul si de toata întinarea, si sa o faca vrednica sa se numeasca Mireasa Lui. El cu dragostea Lui încalzeste Biserica, El cu Sîngele Lui hraneste Biserica, El cu Duhul Lui cel Sfînt viaza Bierica, o sfinteste si o împodobeste.
Ceea ce sotul este pentru sotie, aceea este Hristos pentru Biserica. Barbatul este capul femeii, precum Hristos este Capul Bisericii. Femeia se supune barbatului ei, precum Biserica se supune lui Hristos. Sotul o iubeste pe sotia lui asa cum îsi iubeste propriul trup, iar Hristos îsi iubeste Biserica Lui ca Trup al Sau. Sotul îsi iubeste sotia ca pe sine însusi, iar sotia îl cinsteste pe sotul ei; asa Hristos îsi iubeste Biserica Lui ca pe Trup al Sau iar Biserica îl cinsteste si I se închina lui Hristos. Asa cum nimeni nu îsi uraste propriul trup, ci îl încalzeste si îl hraneste, asa Hristos încalzeste si hraneste Biserica ca pe Trupul Sau.
Fiecare suflet omenesc este mireasa Mirelui Hristos, iar adunarea tuturor credinciosilor este mireasa Mirelui Hristos. Relatia dintre omul credincios si Hristos este relatia dintre întreaga Biserica si Hristos. Hristos este Capul acestui mare Trup care se numeste Biserica, si care în parte este vazuta, iar în parte nevazuta.
O fratilor, taina aceasta mare este! Ea ni se descopera noua dupa masura iubirii noastre pentru Hristos si dupa masura fricii noastre de înfricosata Judecata a lui Hristos.
O, Stapîne Atotmilostive Doamne, curateste-ne pre noi si impodobeste sufletele noastre, ca sa ne invrednicim acelei negraite uniri vesnice cu Tine, atit in timp cat si in eternitate.

Luare aminte
    Sa luam aminte la harul Sfîntului Duh Dumnezeu de la Sfînta Taina a Cununiei:

  • La cum harul confera o maretie anume felului de a se naste în lume al oamenilor;
  • La cum harul confera cununiei o noblete si o cinste aparte, prin aceea ca o aseamana unirii dintre Hristos si Biserica Lui.

Din
PROLOAGELE DE LA OHRIDA
SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI
28 mai

Lasă un răspuns