Staretul Partenie de la Pecerska: Despre harul dumnezeiesc

Staretul Partenie de la Pecerska: Despre harul dumnezeiesc

  • Lipsa harului lui Dumnezeu este mai înfricosatoare decât orice alta lipsa. Nu exista stare mai jalnica decât atunci când harul dumnezeiesc s-a retras. De aceea, multi care 1-au pierdut s-au chinuit sa îl redobândeasca cu mari nevointe.
  • Omul, cu toate încercarile lui, fara ajutorul lui Dumnezeu nu poate sa planifice nimic, nici viata lui exterioara si nici cea launtrica. “Fara Dumnezeu nici pâna la prag.”
  • Voia noastra omeneasca sta în a ne dori numai binele si a gasi mijloacele pentru dobândirea lui. Savârsirea si realizarea binelui I se datoreaza lui Dumnezeu. Pentru rau, noi suntem responsabili.
  • Trebuie sa avem trezvie neadormita pentru a pastra harul dumnezeiesc. Acesta ni se da ca dar din iubirea de oameni a lui Dumnezeu, însa este nevoie de multa lupta pentru a-1 pastra.

din ” Ne vorbeste Staretul Partenie de la Pecerska”

One Reply to “Staretul Partenie de la Pecerska: Despre harul dumnezeiesc”

  1. Sentimentul meu – unul foarte vechi dealtfel – este ca harul – sau orice ar fi – se afla in sufletul omului inca de la nastere, dar pe parcurs acesta se “erodeaza” intocmai cum apa macina faleza. Omul, mai exact copilul invata treptat de la adulti sa se artificializeze, sa-si piarda umanitatea sa innascuta, sa se renege. Si e f greu sa lupte impotriva acestui proces, mai ales pt ca acesta se petrece cumva de la sine, sub presiunea societatii. Insa, cel mai adesea, din pacate, omul capituleaza in fata acestui proces, ba inca mai da si el “o mana de ajutor” la propria sa dezumanizare, imbratisand de buna voie tot soiul de viziuni de viata aberante si comportamente autodistructive pe care in copilarie, poate le-ar fi privit asa cum sunt ele de fapt – adica degradante pt demnitatea umana.