Despre invierea mai inainte de Invierea cea de obste – Sfantul Teofan Zavoratul

Despre invierea mai inainte de Invierea cea de obste – Sfantul Teofan Zavoratul

Sfintii Parinti lauda pe unii oameni slaviti prin viata lor crestineasca, spunand ca unii ca acestia au inviat mai inainte de Invierea cea de obste.

In ce sta, asadar, taina unei astfel de vieti?

In aceea ca ei, si-au insusit trasaturile proprii vietii de dupa inviere , asa cum sunt ele aratate in cuvantul lui Dumnezeu si le-au facut lucratoare in sine.

Viata urmatoare este infatisata ca fiind desprinsa de tot ce este trupesc: acolo nu se vor insura, nici se vor marita, nu se vor hrani cu mancare moarta si insusi trupul pe care il vor primi va fi duhovnicesc.

Si astfel, cel ce traieste desprins de toate cele trupesti va primi in sine sau va readuce in sine elementele vietii de dupa inviere.

De vei ajunge pana acolo ca in tine sa moara tot ce este trupesc, vei deveni inviat mai inainte de Invierea cea de obste.

Drumul catre aceasta stare il arata Apostolul atunci cand spune: „In duh sa umblati si sa nu impliniti poftele trupului” (Gal. 5, 16).

Si ne incredinteaza ca umbland pe aceasta cale avem buna nadejde de a ajunge la telul dorit: „Cei ce seamana in duh din duh va culege viata vesnica” (Gal. 6, 8 ).

din „Talcuiri din Sfanta Scriptura pentru fiecare zi din an”, Sfantul Teofan Zavoratul

Lasă un răspuns